Schermafbeelding met Windows 10

Hoe maak je een schermafbeelding met Windows 10 ?

Globaal zijn er 2 gratis mogelijkheden. Of je gebruikt de knop PrintScreen, of je gebruikt het speciale Knippprogramma. Wij laten je kennismaken met beide mogelijkheden.

Een screenshot (in gewoon nederlands: een schermafbeelding) maken is in Windows 10 heel eenvoudig. Druk op PrintScreen (knop rechtsbovenaan, meestal naast F12). Ogenschijnlijk gebeurt er niets, maar je afbeelding van het gehele scherm staat nu op het klembord. Hierna kun je het plaatje desgewenst plakken ( Ctrl V) in een Office programma, zoals Word, Powerpoint en Excel.

Schermafbeelding

Veel mensen vinden het handiger om met het speciale Knipprogramma te werken.

Dit programmaatje (zie plaatje) is standaard onderdeel van Windows 10. En staat in Start- Alle Apps. Staat het niet in Alle Apps dan kun je het downloaden in de Windows store.
Het programma openen is niet nodig als je bij Instellingen- Meldingen en Acties de melding aan zet voor knippen en aantekenen.

Om een screenshot te maken, druk je op de toetsencombinatie Windows toets-Shift-S.
Er verschijnt boven in het scherm het plaatje, zoals hiernaast en een + op het scherm, door deze te verplaatsen over het scherm met de muis, kun je zelf het gebied van je screenshot bepalen.

Open dan het klembord wat onder in verschijnt door er op te klikken, het programma wordt geopend met je screenshot. Deze kun je opslaan, vergroten of kopiëren naar een ander programma of per e-mail verzenden.

Wil je alleen tekst kopiëren dan is het beter om dit te selecteren en met Ctrl-C te kopiëren en te plakken in Word met Crtl-V. Dan kun je het lettertype en grootte zelf aanpassen aan je document.

Voor onze bezoekers aan de computersoos heeft deze werkwijze nog een belangrijke functie.
Stel je krijgt regelmatig een foutmelding op je PC of laptop. Maak hiervan een schermafbeelding en toon deze aan een van onze vrijwilligers. Met de melding of foutcode kunnen zij het probleem voor je gemakkelijker oplossen.