Ransomware

Ransomware

Tip: laat je pc niet gijzelen door ransomware

Gijzelsoftware (ransomware) maakt wereldwijd slachtoffers. Gelukkig is het heel goed mogelijk de computer ertegen te beschermen.’ Ransom’ is een Engels woord. Het betekent ‘losgeld’.

Ransomware is kwaadaardige software die de computer gijzelt en vervolgens losgeld eist. Alle bestanden op een pc, of de pc zelf, worden versleuteld. Ze gaan op slot en de gebruiker kan er niets meer mee. Na betaling maken de criminelen de versleuteling weer ongedaan.
Ransomware moet op de een of andere manier worden geïnstalleerd. Vaak wordt gebruikgemaakt van een lek in Windows. Maar bijna altijd is er ook een actie van de gebruiker vereist; hij/zij klikt op een bijlage in een e-mail of een foute link op internet waarna de kwaadaardige software wordt geïnstalleerd. Wie goed blijft opletten, minimaliseert het risico op een besmetting.

Mocht je toch slachtoffer zijn geworden, vraag dan hulp aan de vrijwilligers van de computersoos bij het ontsleutelen van je digitale bestanden, zonder de criminelen te betalen. Op internet lezen we dat op dit moment nog niet voor ieder type ransomware een sleutel is, maar daar wordt wel aan gewerkt.

In het hiernavolgende artikel van SeniorWeb lees je hoe je de risico’s kunt verkleinen

https://www.seniorweb.nl/tip/tip-laat-uw-pc-niet-gijzelen-door-ransomware?utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=email&utm_content=tip&utm_campaign=maandnieuwsbrief-mei-2017