Programma’s en taken op je PC
Stel dat men tegelijkertijd bloesjes wil strijken, het TV nieuws volgen en bewaken wat het nieuwe poesje uitspookt. Vrouwen zijn goed in dit soort multitasking maar mannen worden er gek van!
Met het vrouwtje gaat het makkelijk maar bij het mannetje loopt het anders!
Hij is geconcentreerd bezig met strijken, mist daardoor een beetje nieuws en is het poesje helemaal vergeten. Opeens merkt hij dat het poesje hoog in het gordijn is geklommen maar niet meer terug kan!
Hij gaat poesje redden, mist nog meer van het nieuws en laat de strijkbout stil staan op een bloesje….oeeei!
Het lijkt dat het mannetje met multiple taken op een bepaald moment slechts één taak goed kan uitvoeren.
Niettemin gaan sommige taken onbewust constant door zoals ademen, bloed rondpompen en veel meer.
Met onze computers is het ongeveer hetzelfde.
Maar eerst het verschil tussen een programma en een taak.
Een programma is een speciaal type bestand (of een set van) waarin instructies staan die ons computer moet volgen wanneer gevraagd, bijv. Word, Excel, de Verkenner enz. Wanneer een programma wordt gevraagd, wordt een proces of taak in tijdelijk geheugen gemaakt en de instructies van het programma worden ingelezen en uitgevoerd.
Een taak blijft aanwezig tot deze gestopt/gesloten wordt of de computer uitgaat.
Indien een programma weer wordt gevraagd wordt er weer een nieuwe taak voor gemaakt. Dan heb je tegelijkertijd voor hetzelfde programma meerdere taken aanwezig, bijv. multiple taken voor Word of de Verkenner. Deze taken zie je allemaal op je beeldscherm via de ’taakbalk’.
Echter, op een bepaald moment is slechts één taak actief.
De overige taken zijn ‘gepauzeerd’ in een soort slaaptoestand – meestal wordt de verwerking ook gepauzeerd.
Wij kunnen eenvoudig schakelen tussen taken via de taakbalk.
De laatste gekozen taak wordt de actieve taak. Een actieve taak gaat door vanaf de toestand toen gepauzeerd werd.
Indien een actieve taak een beeldvullend venster laat zien, kan je alleen via de taakbalk de overige taken zien en er tussen schakelen.
Indien een actieve taak slechts een klein venster laat zien, dan staat dit boven op en zie je mogelijk de vensters van andere taken. In dit geval kan je naar een ander zichtbaar venster overschakelen door daarop te klikken – dit wordt dan de actieve taak.
Zoals bij mensen kent de computer taken die praktisch continu lopen, bijvoorbeeld virusscanners. Er zijn op de meeste computers tientallen taken van dit soort maar deze zie je meestal niet (via ‘taakbeheer’ wel maar dat gaat nu te ver). Dit soort taken wordt vaak bij start van je computer gemaakt; anderen worden door het systeem automatisch gestart en gestopt zoals nodig.