Cloud opslag

Cloud

Cloud opslag

Veel mensen hebben behoefte om bepaalde (persoonlijke) documenten, zoals muziekbestanden, foto’s en video’s te kunnen raadplegen als ze onderweg zijn.
Als je samen in een project, vereniging of bestuur werkt, is het handig documenten te kunnen delen.
Veel mensen gebruiken meerdere computers/apparaten. Dan wil je verder werken met de laatste versie, maar die bevindt zich op een andere plaats.

Aan deze behoefte wordt voldaan door Clouddiensten. Ook voor mensen die (nog) geen externe harde schijf hebben is een Cloud dienst te overwegen. Bij een Clouddienst kun je digitale informatie tegen betaling of gratis in de “Cloud” (Nederlands: wolk) zetten. Een Cloud is een grote harde schijf waarin de gegevens van miljoenen gebruikers staan. Je kunt dan online via een internetverbinding bestanden opslaan en delen.
Gratis Clouddiensten zijn:

  • gratis 5GB opslagruimte.iCloud voor iPad, iPhone
  • Dropbox, gratis 2GB opslagruimte.
  • Google Drive, gratis 15GB opslagruimte.
  • OneDrive, 15 GB gratis. Office Online inbegrepen.

Heb je een account voor Gmail? Dan is Google Drive mogelijk een voor de hand liggende keuze.

Wat zijn de voordelen van opslag in de cloud?
In de meeste gevallen sla je documenten en afbeeldingen op de harde schijf van je computer.
Maar je kunt onbedoeld een document verwijderen. Een defecte harde schijf is tegenwoordig een zeldzaamheid, maar niet uit te sluiten. Een smartphone kun je verliezen of kan ontvreemd worden. Je kunt belangrijke documenten op een USB stick zetten maar verlies of diefstal is mogelijk. Dat is zeker geen prettig idee. Sommige computergebruikers hebben een externe harde schijf, maar die is meestal met een USB-kabel met je PC of laptop verbonden.
Het in de Cloud zetten van documenten of het ophalen van documenten uit de Cloud heeft veel gelijkenis met het werken met Windows Verkenner. Je kunt mappen en sub mappen maken en zo je documenten structureren.
Je kunt werken aan documenten, afbeeldingen en video’s waar en wanneer jij dat wilt en op die manier kun je beter en efficiënter samenwerken met anderen.

Wat zijn de risico’s en nadelen van clouddiensten?
Uiteraard kan er met de schijf van de clouddienst iets gebeuren. Er kan brand uitbreken. Dan wordt overgeschakeld naar een back-up in een ander gebouw, in een andere plaats/land, zodat de veiligheid redelijk is gewaarborgd.
Een nadeel dat wordt genoemd is een gebrek aan één standaard. Elke clouddienst heeft zijn eigen systematiek.
We weten niet wat clouddiensten met onze gegevens doen. Dataopslag vindt vaak buiten Nederland plaats. Vertrouwelijke gegevens in een clouddienst zetten kan een risico zijn.
Je moet altijd online zijn om bij een bestand te kunnen.
Vrijwilligers van de soos kunnen je op gang helpen met een account maken en het gebruiken van een Clouddienst.